Relacions Públiques

La Jornada de Portes Obertes, que va tenir lloc el 4 d’octubre de 2014, va ser un gran èxit gràcies a la participació dels 245 voluntaris entre investigadors i personal tècnic i de suport de tots els centres del PRBB.

Prop de 3.500 visitants van gaudir de les visites guiades, xerrades científiques, experiments i un cafè científic, així com d’altres activitats organitzades pels centres. L’interès del públic es fa palès en els comentaris recollits, que es poden consultar a l’Informe de la Jornada. Per a més informació es pot consultar la crònica de la jornada a Storify, i les fotografies de la jornada a Flickr.

Els científics i el personal del PRBB dediquen cada any voluntàriament un dissabte a explicar el que fan, com ho fan i on ho fan. Parlen dels projectes en els quals estan treballant i mostren els laboratoris i els equips que utilitzen. La Jornada de Portes Obertes és un gran dia per al públic en general que té interès per la ciència i vol conèixer una gran infraestructura de la ciutat i les persones que hi treballen.

El 25 d’abril de 2014 es van atorgar els guardons del IX Premi PRBB per als millors treballs de recerca en el camp de les Ciències de la Salut i de la Vida, realitzats per estudiants de secundària d’arreu de Catalunya. En aquesta novena edició, 131 participants han presentat 116 treballs. La novetat d’aquesta edició ha estat l’elecció de 5 finalistes que van haver de presentar, el mateix dia del lliurament, un pòster científic sobre el seu treball amb el repte de defensar-lo davant del jurat finalista, composat per Elena Bosch (IBE), Manel Algara (IMIM) i Daniela Sanges (CRG). Aquesta iniciativa ha permès incorporar en l’avaluació les habilitats comunicatives dels aspirants.

El jurat va atorgar el primer premi a Anna Bosch, de l’IES Bosc de la Coma d’ Olot, pel seu treball titulat “La teràpia visual per a la cura de l’ambliopia”. Júlia Nash Monsó, de l’INS Sant Just de St. Just Desvern, va obtenir el segon premi amb “Medicaments: bons o dolents? Els fàrmacs teratogènics” i Laia Gutiérrez Tordera, de l’Institut Manuel Blancafort de La Garriga, el tercer amb “ANIMA’T – Estudi d’una aplicació mèdica a través de música i realitat virtual per a persones amb ansietat o depressió”. Martí Recort i Míriam Malgrat van ser quart i cinquè finalista, respectivament.

Els assistents a l’acte de lliurament, a més de fer una visita per l’edifici, van participar a la xerrada “Complejidad y evolución: un viaje entre redes, células y motocicletas” on els joves investigadors del Grup de Sistemes Complexos de l’IBE (CSIC-UPF) Adriano Bonforti, Daniel R. Amor, Raúl Montañez i Luis F. Seoane van fer viatjar els participants a través de l‘evolució biològica, tecnològica i cultural, des del Big Bang fins als nostres dies.

El 9 d’abril es van atorgar els guardons del II Concurs Slowmation, organitzat per la UPF i el PRBB. Les slowmations són animacions curtes de vídeo que utilitzen la tècnica stop motion, amb dos fotogrames per segon. Els vídeos havien de mostrar com el cànnabis afecta el cervell, a partir dels conceptes adquirits a les conferències realitzades els dies 11 de novembre de 2013 i 20 i 24 de gener de 2014 sota el títol de “Parlem de drogues: usos i efectes del cànnabis”. Aquestes conferències van ser organitzades pel Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF, en col·laboració amb el PRBB. El vídeo guanyador, “Com afecta el cànnabis el cervell?”, va ser realitzat per cinc alumnes de primer de batxillerat de l’Escola Anna Ravell de Barcelona, que van gaudir d’entrades per un dia a Port Aventura.

El PRBB ha seguit augmentant la seva capacitat per rebre un major nombre de visites d’estudiants de primària i secundària. Aquest any, com a novetat, s’han organitzat dues noves activitats: dues sessions d’Entrevista a un científic i una prova pilot del Joc de la Immunologia, ambdues organitzades amb l’IMIM i la UPF per a alumnes de primària. La resta d’activitats inclouen les xerrades “Parlem de drogues”, “Genòmica: seqüenciem el paller” i “Complexitat i evolució: un viatge entre xarxes, cèl·lules i motocicletes”; visites i tallers d’ EscoLab* i PlayDecide* coorganitzades amb la UPF. Aquest any també s’ha establert una col·laboració amb el CMRB i el CREAL per fer les presentacions inicials de les seves activitats per a estudiants de secundària.

A més l’Estabulari del PRBB va col·laborar amb la UPF en l’organització i desenvolupament del Campus Júnior 2014 – Laboratori de Biologia Molecular: descobreix el culpable, per a estudiants d’ESO i Batxillerat. Durant tota una setmana de juliol un grup de 25 alumnes van treballar i realitzar entrevistes al PRBB.

(*) EscoLab és una iniciativa del Programa Científic de l’Institut de Cultura de Barcelona i de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i es beneficia de la participació dels centres de recerca, que ofereixen diferents activitats. PlayDecide és una iniciativa que forma part d’un projecte del 7è Programa Marc de la Unió Europea. A través d’un joc de rol es busca generar el debat sobre temes controvertits en la ciència i la tecnologia, com ara l’ús d’animals en la investigació o el consell genètic.

El PRBB ha estat escollit com a localització de diverses produccions cinematogràfiques. L’ultima pel·lícula rodada al PRBB i estrenada recentment als cinemes ha estat “Rastres de sàndal” (2014), que ha rebut el Premi Gaudí 2015 a la millor pel·lícula. Està dirigida per Maria Ripoll, i la protagonista interpreta una investigadora en cèl·lules mare que treballa al CMRB. També s’està a punt d’estrenar l’últim llargmetratge en 3D del director Manuel Huerga, “Barcelona, rosa de foc” (2014), on el PRBB apareix com a espai referent de la recerca biomèdica amb imatges espectaculars.

La setmana solidària: Del 10 al 13 de juny els residents del PRBB van mostrar, un cop més, la seva cara més solidària. Durant tota la setmana es van recollir aliments a la recepció principal i el primer dia es va fer una de les jornades de donació de sang que ja són habituals al Parc. El dijous prop de 80 residents van sortir a córrer o caminar fins a l’Hotel Vela amb la seva samarreta solidària, que es podia aconseguir aportant un mínim de cinc euros. La Setmana Solidària es va cloure el divendres al matí amb un esmorzar solidari a la plaça interior organitzat pels Incubakers del CRG, un grup de residents que organitza mensualment esmorzars solidaris a la terrassa de la cinquena planta, en benefici de diverses ONG. L’esmorzar va comptar amb el patrocini de l’empresa de restauració Clece, que va subministrar gratuïtament llet i cafè, i amb una gran varietat de pastissos aportats per residents del PRBB. En total, es van recollir uns 1.200 euros, entre la cursa i la venda d’esmorzars, i quatre caixes grans d’aliments. Tot va ser destinat íntegrament a la campanya del Banc dels Aliments “La fam no fa vacances”, que té com a objectiu afrontar els mesos d’estiu amb prou menjar per cobrir les necessitats de persones en situació de pobresa. L’entitat que el Banc dels Aliments va assignar com a destinatària dels donatius del Parc és la Fundació Roure.

Després de quatre mesos de partits, el Campionat de Vòlei Platja del PRBB va acabar el 25 de juliol amb les disputades finals de les lligues de 6×6 i de 4×4, que enguany van estar animades per un comentarista. La tradicional remullada dels guanyadors va donar pas a la festa d’estiu a la plaça del PRBB, en la qual, com cada any, van participar més de 500 persones entre jugadors, amics i residents. La festa es va iniciar amb la batucada de La BandSambant i a continuació l’organització (ORG) va repartir els trofeus i va sortejar tres xarxes. Entrepans, cervesa i música van posar el colofó a l’edició d’enguany del major esdeveniment social del Parc i a una calorosa nit d’estiu.

 

About PRBB Communications

We lead biomedical translational research in Southern Europe
A %d bloguers els agrada això: